HABERLER>EKONOMİ
12 Eylül 2022 Pazartesi - 10:24

Kömürcülerin başkanı ‘utanarak söylüyorum’ dedi… 1 ton kömür, 1 asgari ücret!

Geçen yıl Eylül ayında 1320 lira olan bir ton kömürünün fiyatının, TKİ’nin Soma’daki özelleştirmeler nedeniyle bir yılda 4 kattan fazla arttığına dikkat çeken İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol, “Vatandaş depoya gelip fiyat soruyor, utanarak ve yüzüm kızararak 5 bin 500 lira diyorum. İnsanlar kömür almaktan vazgeçiyor. 40 yıldır bu işi yapıyorum, hiç böyle zamla karşılaşmadım” dedi.

Kömürcülerin başkanı ‘utanarak söylüyorum’ dedi… 1 ton kömür, 1 asgari ücret!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sonbaharı yaşarken insanlar, kış aylarında nasıl ısınacaklarını düşünmeye başladı. Doğalgaz ve elektriğe yapılan fahiş zamlardan sonra kömür fiyatı da bir yıl içinde 4 kattan fazla artış gösterdi. İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol’un Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalar, vatandaşların bu kışı zor geçireceğini gösteriyor. Başkan Düzyol, geçen yıl Eylül ayında tonu 1320 liraya sattıkları kömürün, bu yıl 5 bin 500 liraya çıktığını belirterek, “40 yıldır bu işi yapıyorum, böylesine bir zam görmedim. Vatandaşa kömürün fiyatını utanarak söylüyorum. Rakamı telaffuz ettiğimde yüzüm kızarıyor” ifadelerini kullandı.

2021 EYLÜL’ÜNDE 1320 LİRAYDI, 2022 EYLÜL’ÜNDE 5 BİN 500 LİRA OLDU!
Geçmiş dönemlerde devletin, Soma’daki Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı Ege Linyit İşletmeleri’nden (ELİ) kömürü alıp halka arz ettiğini belirten Başkan Düzyol, Soma’daki kömür ocaklarının önemli bir kısmının özelleştirildiğini ve 4 katı aşan zammın özelleştirmeden kaynaklandığını öne sürdü. 2020 yılı Temmuz ayından itibaren kömürdeki fiyat artışlarını hatırlatan Başkan Düzyol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yılbaşında kömürün ocaktan çıkış fiyatı 1600 liraydı, bugün 3 bin 600 lira. Bu rakamın üzerine aracıların kârı, nakliye ve bayi kârı eklenince, 5 bin 500 liraya satmak gerekiyor. 2020 Temmuz’da tonu 1000 lira olan kömür, aynı yılın Eylül ayında 50 lira zamlanarak 1050 lira olmuştu. 2021 Haziran’ında, yani 9 ay sonra 1240 liraya çıkmıştı. 2021 Eylül’ünde 80 liralık zamla bir ton kömür 1320 lira olmuştu. Bu zamdan bir ay sonra, yani Ekim’de 1800 liraya yükselttiler. 2022 Ocak ayında 2 bin 200 lira, 2022 Nisan’ında 3 bin lira olan bir ton kömür, 2022 Eylül’ünde 5 bin 500 lira. Bu satış fiyatlarını değerlendirecek olursak, son zammın zam olmaktan çıkmış, zam ötesi bir şey olduğunu görüyoruz. Biz odun kömür satıcıları, vatandaşa bu rakamı söylerken utanıyoruz, sıkılıyoruz, yüzümüz kızarıyor.”

DÜŞÜK KALORİLİ, KALİTESİZ KÖMÜRE DİKKAT!
ELİ’nin, Nisan ayından bu yana piyasaya kömür vermediğinin altını çizen Başkan Mustafa Düzyol, özelleştirmede izin belgesi almış iki ocaktan temin ettikleri kömürleri vatandaşa vermeye başladıklarını dile getirdi. Özelleştirilmiş diğer ocakların fiyatlarının gizli tutulduğunu, onların da piyasaya kömür vermeye başlamasıyla fiyatların daha da artabileceğini belirten Başkan Düzyol, bir de düşük kalorili kömürlerin piyasaya sürüldüğünü, bu kış İzmir’de korkunç bir hava kirliliği yaşanacağını iddia etti:

“Evet; Ege Linyit İşletmeleri Nisan ayından bu yana kömür vermiyor ama piyasada bolca kömür var. Piyasadaki bu kömürler çok düşük kalorili ve kalitesiz. Soma’da çıkarılan kaliteli kömürden az miktarda koyup, 25 kiloluk çuvalın üçte iki oranında Balıkesir Dursunbey kömürü ilave ediyorlar. ELİ’nin, yani devletin kömür torbasının bire bir aynısını yapmışlar, içine kalitesiz kömürü doldurmuşlar. Bu da demek oluyor ki, bu kış İzmir’de insanlarımız bu kömürleri yakarak hem ısınamayacaklar hem de kentimizde korkunç bir hava kirliliği olacak. Dolayısıyla kalitesiz, çok düşük kalorili kömürlerin satışları denetlenmeli. Denetim yapılmaz, bu konuya yoğunlaşmazsak çok kötü günler geçiririz. Kömür ocakları devlet tarafından işletilmeli. Kömür, özel sektörün inisiyatifine bırakılmayacak kadar stratejik öneme sahip değerli bir enerji kaynağıdır.”

 
AK Partili Kaya'dan 'HDP' çıkışı ve İYİ Parti'ye çağrı: Büyükşehir koridorlarında gezin!
 
81 ile 5 gün boyunca denetim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cari açık geçen yıla göre 3,4 milyar dolar arttı!
Temmuz ayında cari açık geçen yılın aynı ayına göre 3.7 milyar dolar artarak ...
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
TÜİK verilerine göre, işsizlik temmuz ayında yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. ...
Termal turizme yoğun ilgi… Yüzde 92’lik doluluk!
Yerli ve yabancı turistlerin özellikle kış aylarında daha yoğun ilgi gösterdiği ...
 
'Borsa' açıklaması: 17 yılın en güçlü rallisi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Borsamız haftayı dolar bazında ...
Türkiye'den Kraliçe'nin cenazesine 1,5 milyon karanfil
Kraliçe'nin cenaze programı için Türkiye'den de çiçek sipariş edildi. ...
Tarımsal depo kuracaktı… Tarih çıktı!
Bergama’da bir çiftçinin tarımsal depo kurmak istediği arazide tarihi ...
 
Okullarda çalan 'kriz' zilleri... 30 TL'ye dolan beslenme çantası, WC'den içilen su!
Okullarda yarın (12 Eylül Pazartesi) ders zilleri çalmaya başlayacak. ...
İzmir Ticaret Odası, Türkiye birincisi oldu
İzmir Ticaret Odası (İZTO), üyelerine kaliteli hizmet vermek için yaptığı ...
SİT derecesi düşürüldü… Yapılaşmaya mı açılıyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva